Hantera situationerKöksrenovering & ArbetaTrygg med vad som händer

Vilken bolagsform ska man ha som nystartad företagare?

Många som ska starta företag lägger tid på att fundera på vilken form de ska driva bolaget i. Ska man starta ett aktiebolag direkt eller göra på något annat sätt? Det är väldigt svårt att på förhand veta om man kommer driva en liten enmansbyrå eller bygga ett gigantiskt konglomerat. Samtidigt kan man börja på ett sätt och byta över tid. Vi går igenom två alternativ du har om du exempelvis startar en ny webbyrå och ska välja bolagsform.

Egenanställd

Det snabbaste och enklaste sättet att komma igång med din nya webbyrå är att vara egenanställd. För 5-6 år sen var det inte accepterat av marknaden att kalla sig företagare och sälja in sina tjänster som konsult utan ett bolag i ryggen. Den pendeln har idag svängt och vi är fler än 50.000 personer i Sverige idag som fakturerar som egenanställda. Det innebär att du tar hjälp av ett företag som ”anställer” dig för det uppdrag hos din webbyrå stockholm som du utför. De står för alla försäkringar, för att betala in skatter och bokföra ditt arbete. Du fakturerar genom deras webbtjänst och får utbetalning som en lön.

Nackdelar som egenanställd

Största nackdelarna är att du inte kan göra några större skatteavdrag för inköp i verksamheten. Du kan registrera milersättning och liknande men du kan inte köpa in en dator, telefon eller annan utrustning och göra avdrag för momsen som i ett företag. Ytterligare nackdelar är att när du börjar tjäna riktigt bra med pengar kommer du skatta fram allt som lön hela tiden och därmed betala mycket skatt. Du kan heller inte skjuta upp intäkter till senare år och bygga upp ett oskattat kapital i verksamheten.

Aktiebolag

Om du ämnar att starta en webbyrå som ska bli stor och lönsam är det troligen aktiebolag du ska satsa på. I aktiebolaget kan du anställa personal, du kan periodisera inkomster från ett år till ett annat, du kan köpa in varor och tjänster som du gör avdrag för i verksamheten och du ka välja hur mycket eller lite du ska ta ut som lön ur bolaget. Det finns många fördelar med ett aktiebolag på lång sikt men på kort sikt finns det nackdelar.

Nackdelar med aktiebolag

När du precis startar en webbyrå är det många saker som kostar pengar, du tar risker kring att inte få någon lön och liknande. Samtidigt ska du sätta av riskkapital i ditt aktiebolag. Som tur är kommer den summan att sänkas till 25.000 kr vilket gör att fler kommer kunna ta steget mot den här bolagsformen.