ByggherreHöja värdet på huset

Att arbeta som takläggare 

Om du går i tankarna på att bli takläggare undrar du säkert hur det är att arbeta med yrket. En sak är säker, om du är höjdrädd kanske takläggare inte är ett yrke för dig. Det säger kanske sig själv i och för sig. Om du är höjdrädd kanske du inte drar dig till ett yrke som innebär arbete på höga höjder. Om du är duktig på att klättra och har allmänt god fysik har du goda förutsättningar för att trivas och lyckas bra som takläggare. Yrket är förövrigt väldigt varierande och du arbetar mycket med kroppen och händerna. Du bör även gilla att spendera tid utomhus som takläggare, då takläggare primärt arbetar utomhus. 

Utbilda sig till takläggare 

Det vanligaste tillvägagångssättet för att bli takläggare är att gå bygg på gymnasiet, med takläggning som inriktning. Där får du kunskap kring takläggning och hur man arbetar med tak. Detta inkluderar även kunskap kring takfönster, brandventilation, gasolbrännare, papp, plåt, takbrunnar och isolering. En vanlig missuppfattning angående takläggare är att de endast arbetar med att lägga själva taket. Det är faktiskt underarbetet som är det absolut viktigaste momentet när det kommer till takläggning. Att montera takstolar, fixa takisolering och förbereda taket inför takläggning är viktiga moment du får lära dig under utbildningen, likaväl som att lägga själva takpannorna. Du får kunskap kring olika takmaterial för att få goda förutsättningar att arbeta i en varierad arbetsmiljö i branschen. 

Takläggares lön 

Hur mycket du tjänar som takläggare beror på många olika faktorer. Faktum är att lönespannet skiljer sig mycket åt beroende på var du arbetar i landet. Lönen kan vara under 20 000 i månaden upp till över 30 000 kr i månaden. Snittlönen i Sverige ligger år 2021 på 27 600 kronor per månad. Om man tar hänsyn till hur kort utbildningen är för att bli takläggare är lönen förhållandevis bra. Målarfärg - Takläggare - Måla tak

Framtiden för takläggare 

Det råder inte speciellt hög konkurrens om jobben som takläggare i Sverige, vilket innebär att framtiden ser ljus ut för dig som funderar på yrket. Behovet för takläggare kommer alltid finnas, precis som övriga hantverkare i byggbranschen. Därmed behöver man ofta inte vara speciellt orolig för att lyckas få jobb i branschen efter avslutad utbildning. I de större städerna i Sverige, så som Malmö, Göteborg eller Stockholm, finns det många företag att välja mellan. Arbetsmöjligheterna är många, men konkurrensen är högre i storstäderna än i de mindre städerna. Därför kan det vara svårare att få jobb i storstäderna och lönen tenderar även att vara något lägre. På övriga platser i landet tenderar lönerna att vara lite bättre och konkurrensen lägre. Om du bor i en mindre stad kan därför takläggaryrket möjliggöra för en ljus framtid med goda arbetsmöjligheter.