ByggherreFastighetsägare

Så väljer du hantverkare med rätt typ av försäkringar 

Att den hantverkare du väljer har en bra och trygg försäkring är A och O för att du som kund ska känna dig säker. Det är dock inte alla försäkringar som faktiskt gynnar dig som kund och därför bör du noga kontrollera vad hantverkaren faktiskt erbjuder. Ett vanligt misstag är att bara se om det finns en försäkring eller ej, men att inte dyka djupare än så. Majoriteten av alla hantverkare har en försäkring, men vad är det egentligen för försäkring och vad täcker den? Är det en seriös och pålitlig byggfirma du använder dig av ska försäkringarna täcka både klienter, hantverkare och företaget i sig. Idag finns det dock väldigt många olika försäkringar. Det är inte säkert att byggfirman själv kommer räkna upp vilka de har, utan här är det din uppgift att kontrollera vad som gäller. 

Bra hantverkarförsäkringar du bör hålla utkik efter 

Det kan vara svårt att veta vilka försäkringar som faktiskt gagnar kunden för målare stockholm. Här nedan har vi därför listat några av de bästa och tryggaste försäkringarna som din hantverkare eller byggfirma bör ha. 

Allriskförsäkring 

Allriskförsäkringen är kanske den vanligaste typen av försäkring, eftersom försäkringen ställs som ett krav enligt ABS 09. Den gäller bland annat för verktyg, byggmaterial och maskiner som kan skadas, men gäller också för dig som beställare under två år efter byggets avslut. 

Färdigställandeförsäkring 

En färdigställandeförsäkring kommer vara till stor hjälp om det skulle vara så att hantverkaren eller byggföretaget går i konkurs. Försäkringen kommer dock endast gälla för de byggnationer som hantverkaren har angivit i avtalet. Läggs nya byggnationer till ska försäkringen uppdateras. 

Byggfelsförsäkring 

Den främsta fördelen med en byggfelsförsäkring är att den gäller under en lång tid på hela tio år. Den gäller inte bara dig som beställare och i samband med att huset byggdes, utan försäkringen går även över till nya ägare i samband med en försäljning. Försäkringen följer således huset och ger ett bra skydd mot eventuella byggfel som kan uppkomma inom tio års tid. 

ROT-försäkring 

De allra flesta har hört talas om ROT-avdraget, men det är betydligt färre som har koll på ROT-försäkringen och vad den faktiskt innebär för dig som kund. Enkelt förklarat kan man säga att ROT-försäkringen fungerar på samma sätt som en allriskförsäkring och täcker bland annat ditt hus, sommarstuga, garage eller annan fast egendom. Det är inte ovanligt att den här typen av försäkring tecknas separat. 

Ansvarsförsäkring 

Den sista försäkringen som vi ska ta upp är ansvarsförsäkringen. Precis som allriskförsäkringen är detta något som alla entreprenörer bör ha och bör erbjuda sina klienter vid fönsterrenovering med målarfirma. Den här försäkringen kommer bland annat att gälla för skador som uppstår på en icke avtalsbärande part, alternativt på tredje person. Oftast gäller försäkringen i maximalt två år efter avslutat projekt.