Fastighetsägare

Att tänka på när du ska lägga om golv

Att lägga om golvet är inte jättesvårt, men det krävs att du är noggrann och har lite tålamod – eller anlitar någon för golvläggning malmö. Idag finns det flera golvvarianter du kan välja mellan som har ett klick-system. Det här golvet är enkelt att installera själv, och när du inte behöver anlita golvläggare kan du spara en del på kostnaderna.

Klickgolv
Med klickgolv sker golvläggningen inte med lim, vilket det kan göra med andra typer av golv. Detta är enligt de flesta en fördel eftersom det innebär att golvläggningen går lite snabbare och du behöver inte oroa dig för några kemikalier. Du behöver dessutom inte någon speciell kunskap för att lägga klickgolv. Det räcker oftast att du är småhändig och kan läsa instruktioner. Men innan du ska börja lägga om golvet måste du välja vilken typ av golv du ska använda.

Vinyl – detta är ett mångsidigt och ljuddämpande golv. Det är tåligt, hygieniskt och enkelt att ta hand om

Linoleum – golv som är lätt att ta hand om och slitstarkt.

Laminat – detta är också ett slitstarkt golv. Det finns även med ett väldigt stort utbud dekorer. Golvet är lättskött och inte jättedyrt. Det översta lagret av golvet har ett träutseende men är tillverkat av plast.

Parkett – parkettgolv har ett mer naturligt utseende, det översta lagret av detta är nämligen tillverkat av riktigt trä. Det är dessutom tåligt och håller sin form ifall det skulle bli fuktigt.

Lägga golv
Det första steget du ska göra när du tagit bort det gamla golvet och ska lägga om ett nytt är att välja var du ska börja. Mäta golvet i rummet och plankorna för att sedan räkna ut hur många du behöver. Lägg sedan ut den allra första plankan. Därefter är det bara att börja klicka ihop golvet. Du kan dock behöva såga till vissa plankor för att allting ska gå att sätta ihop så tätt som möjligt.

Tänk på detta
Det är viktigt att du kollar hur brädorna kommer ligga på golvet. Skulle de ligga alldeles för hårt mot till exempel dörrbladen måste du ta bort en del av dörren för att den ska gå att stänga.

Trägolv

Det rekommenderas även att du lämnar en centimeter mellan väggen och golvet. Området vid väggarna fylls sedan med golvlister. Ett tips att du sätter ett antal kilar mellan plankan och väggen för att förhindra att det bildas bubblor under golvet.

Klicka i brädorna
Alla klickgolv sätts ihop på ena kortsidan samt en av långsidorna. När du satt ihop ett antal brädor bör du ta en hammare och knacka fast alla plankor. Många gånger räcker det dock med att endast trycka ihop dem. Använder du en hammare måste du vara lite försiktig så de inte går sönder..