Uncategorized

Allt fler unga väljer bort hantverkaryrken

Antal sökande till gymnasieprogram inom bygg blir allt färre. Trots att det byggs som aldrig förr och att man har goda möjligheter att skaffa sig en bra karriär som snickare så är det inte många som lockas av fysiska och praktiska arbeten. Många ställer dig frågan vad det beror på – och för många verkar det handla om att inte skita ner sig eller behöva anstränga sig fysiskt för att tjäna pengar. Kanske är det helt enkelt attityden som är fel och som behöver ändas på för att det även i framtiden ska finnas kunniga snickare och andra hantverkare.

Vill inte ha tunga arbeten

Många väljer bort hantverkaryrken som snickare för att det anses vara ett tungt arbete med mycket ”skitgöra”. Ungdomarna anser också att det är för hårt jobb och för dåligt betalt och kanske beror det på alla att tror sig kunna tjäna pengar genom att bli influensers eller så kallade ”youtubers”. Kanske lever dom i en fantasivärld där dom tror att man faktiskt inte behöver jobba så mycket för att få pengar till mat, hyra, kläder, resor och annat. Attityden har förändrats jämfört med hur den såg ut för bara ett par år sedan och antalet sökande till bygg- och andra hantverkarprogram har minskar drastiskt.

Goda chanser till jobb

Det finns dock fortfarande några av ungdomarna som känner att dom valt helt rätt när dom sökt sig till en utbildning som faktiskt kan ge ett bra jobb efter studenten. Att arbeta som snickare gör att man har många möjligheter att jobba inom det område man tycker är roligast, oavsett om det handlar om att vara en viktig del av ett stort bygge eller om man föredrar finsnickeri. Hantverkarbranschen har ett stort behov av alla möjliga yrkesroller och det är viktigt att upplysa dagens unga om att man kan göra karriär även här.

Vad kan branschen göra?

Syns man inte så finns man inte. Så är det faktiskt och företagen som Snickare Stockholm som finns inom hantverkarbranschen kanske borde ta sitt ansvar och visa upp sig på skolor och i andra sammanhang för att upplysa om vad jobbet som till exempel snickare innebär. Ska man ändra attityden hos dom unga behöver man också aktivt visa sig och berätta om vad olika jobb faktiskt går ut på. Det gäller alltså att försvara och bygga upp ryktet som hantverkare och på så vis vinna dom ungas förtroende.

Att locka unga människor till en bransch dom tycker verkar slitsam och tråkig är inte lätt men det finns saker man kan göra. Informationen kring dessa utbildningar, tillsammans med att stora företag hjälper till att lyfta olika yrkes rykte kanske gör att fler kommer välja den här vägen i framtiden. Lyckas man inte med detta kommer det på lång sikt vara svårt att över huvud få tag i både snickare och andra hantverkare. Dom kommer förmodligen finnas men fortsätter utvecklingen i samma takt kommer dom bli betydligt färre än vad dom är idag. Med tanke på alla nybyggnationer som pågår just nu så är det ingen positiv utveckling att vänta.