Hantera situationerKöksrenovering & ArbetaTrygg med vad som händer

Vanliga misstag när man anlitar en snickare

Ofta är man ivrig att få komma igång med en renovering i hemmet när man väl har bestämt sig för vad det är som ska utföras och många väljer då att anlita en snickare. Bara för att han eller hon kan titulera sig som hantverkare så tror man att resultatet kommer bli bra oavsett vem man anlitar men så är definitivt inte fallet. Det finns många vanliga misstag man bör undvika för att få ett bra resultat men också för att vara säker om det skulle uppstå problem.

Man väljer första bästa

Det vimlar av snickare i Sverige, både stora företag och små enskilda firmor. Det ena behöver absolut inte vara bättre än det andra men man ska definitivt se upp med oseriösa byggare, som finns i alla möjliga former. Väntetiden hos snickare kan dessutom vara väldigt lång och många vill komma igång med sin köksrenovering så snart som möjligt Det leder till att man anlitar första bästa firma utan att ha kollat upp viktiga saker innan. Pris, tidigare arbeten och andra saker är väl värda att lägga både tid och energi att ta reda på innan man faktiskt anlitar någon. Ett bra tips är att kontakta några olika hantverkare för offerter och referenser, gärna både stora och små företag, innan man tar ett beslut.

Inget avtal skrivs

När man väl har bestämt sig för en snickare är det bra om man skriver ett avtal med denne. Det är ett bra sätt att skydda sig mot eventuella problem som kan uppstå. Det man ska tänka på är att avtalet ska vara formulerat på ett sätt så att det både är lätt att läsa och lätt att förstå. Det behöver inte vara 30 sidor långt och innehålla en massa branschtermer, utan det ska innehålla bra och användbar information. Till exempel kan man ta med hur olika problem och frågor ska lösas under arbetets gång, vilket material som ingår i priset och vilket som inte gör det och om det finns några andra tilläggstjänster som hantverkaren kommer använda sig av. Vill man göra det enkelt för sig kan man skriva ut ett färdigt standardavtal som finns för branschen, så vet man att man är säker ifall det skulle uppstå en tvist eller andra oklarheter av någon anledning.

Man betalar i förväg

Ett annat vanligt misstag är att man som kund betalar sin snickare i förväg. Det ska man aldrig göra, även om firman påstår att det är så det går till men det finns ingen lag som säger att det ska vara så. Risken med att betala hantverkaren i förväg är att arbetet inte utförs efter överenskommelse. Det kan också vara ett tecken på att företaget har dålig ekonomi och behöver ha in pengar snabbt. Skulle snickaren i värsta fall gå i konkurs och man har betalt honom eller henne i förväg ser man troligtvis inte sina pengar igen, oavsett om arbetet är färdigt eller inte. Vid stora byggen eller renoveringar kan dock delbetalning vara en lösning. Man betalar alltså efter varje utförd del vilket brukar kunna funka för båda parter.