Begravning i höstHantera situationerTrygg med vad som händer

Olika officianter för olika begravningsformer

Att en präst håller i en begravning är ingen självklarhet. Idag finns många val att göra när en begravning ska äga rum och just en präst är bara officiant vid en begravning som sker efter Svenska kyrkans ordning – det vill säga en kyrklig begravning. En präst håller aldrig i en borgerlig begravning och en borgerlig begravningsofficiant kan aldrig hålla i en kyrklig begravning. Är man osäker på vad som gäller när man själv håller på att planera en begravning för en anhörig kan man få hjälp med både frågor och bokningar hos en begravningsbyrå.

Präst

Ska den avlidne begravas enligt Svenska kyrkans ordning finns krav på både utformning och lokal för ceremonin. Den innehåller religiösa inslag och den enda som får leda den är i det här fallet en präst. Den begravningsbyrå man har anlitat hjälper till att kontakta och boka en präst och man träffas för ett kortare möte innan ceremonin ska äga rum. I vissa kristna kyrkosamfund kallas officianten istället för pastor.

Andra religioner

Prästen är verksam inom kristendomen och för andra religioner finns såklart andra officianter. Inom katolicismen är det en diakon som håller i begravningar och för en muslimsk begravning är det en imam. Gäller det en judisk begravning så är det en rabbi som leder ceremonin. Oavsett vilken religion man tillhör brukar en begravningsbyrå kunna hjälpa till med nödvändiga kontakter för att hitta en lämplig officiant som kan leda begravningsceremonin.

Borgerlig officiant

Väljer man en icke-religiös begravningsform så kallas denna för borgerlig begravning. Detta innebär att man är fri att utforma den i princip hur man vill. Även vad gäller officianten som ska hålla i ceremonin en så finns inga särskilda krav, utan det kan vara vem som helst. En vän till den avlidne, en nära familjemedlem eller en professionell och erfaren officiant från en begravningsbyrå. Däremot håller en präst aldrig i en borgerlig begravning så är det vad man efterfrågar så behöver man även byta begravningsform.

Valmöjligheterna må vara fler för den som väljer en borgerlig begravning och det faktum att vem som helst kan hålla i ceremonin kan göra den väldigt personlig. Däremot kan man inte mixa och matcha som man vill, utan föredrar man en präst så är det en kyrklig begravning som gäller. Har man frågor och funderingar kring vilken begravningsofficiant man vill ha är det enklast att prata om alternativen med sin begravningsbyrå. Dom kan som tidigare nämnt även hjälpa till med kontakter och bokningar om man inte vet själv vem man vill ska leda ceremonin.