Begravning i höstHantera situationerKöksrenovering & ArbetaTrygg med vad som händer

Planera begravningen tillsammans

Genom att planera hur en begravning ska ske i förväg samt samarbeta när det väl blir dags kan en rad onödiga konflikter och frågor undvikas. Att använda färdiga formulär är ett av de sätt som förenklar detta till stor del. Det är ”arkiv” som fylls i och lämnas in till en begravningsbyrå. Därmed finns det sparat till dagen då man lämnar jordelivet.

Det kan vara svårt att lyfta upp frågan med en sjuk anhörig – men det brukar uppskattas av alla parter. Hur vill du ha din begravning?

  1. Arkiv och formulär hos begravningsbyrå

Flera av de större byråerna erbjuder digitala arkiv där man kan fylla i formulär kring sin egen begravning men även om andra saker så som var man har försäkringar samt vem som ska vad av ens egendom.

Dessa formulär innehåller tydliga frågor kring exempelvis val av sånger, kista och annat kring begravningen. Det kan vara en fördel om en anhörig är med när dessa formulär fylls i så man känner sig trygg i vad som menas med texten. Allt för att man inte ska bli otydlig. Därefter lämnas de in i pappersform eller digital form till den begravningsbyrå som har hand om tjänsten. Anlitar du en begravningsbyrå som ingår i en större kedja är det mycket vanligt att tjänsten ingår.

  1. Prata med personen

Dödsfall kan visserligen komma plötsligt och helt oväntat – men väldigt ofta sker det efter en sjukdom. Därmed vet de anhöriga att avslutet kommer att komma. Man har därmed även tid för att planera och prata om begravningen tillsammans.

För den person som kommer att avlida kan det vara skönt att vara med i planeringen. Att känna att man kan påverka något även om det inte är ens egen framtid. En oro kan finnas hur anhöriga ska klara sig när man inte längre finns och därmed kan det vara skönt att prata om begravning, testamente och annat.

Är du osäker på hur du ska ta upp frågan? Koppla in en begravningsbyrå tidigt i processen. Jämför och be om kontakt och berätta läget. Kanske kan de stötta och hjälpa till med frågor även om dödsfallet inte ännu inträffat. Hos din begravningsbyrå kan information hittas kring olika begravningar, stenar, kistor, sånger och annat. Det är även här man kan lämna in dokumentation som påvisar hur man vill ha begravningen och annat efter dödsfallet.

  1. Prata med andra anhöriga

När det så blir dags att planera själva begravningsceremonin och välja datum kommer det troligtvis vara en person, eller ett par personer, som är huvudsakligt ansvarig för kontakt med gällande begravningsbyrå och myndigheter. Men det kan finnas betydligt fler som har åsikter och vill påverka hur allt ska genomföras. Glöm inte dem.

Berätta för den begravningsbyrå som anlitas hur många anhöriga som önskar få löpande information kring planeringen. Du bör inte vara den första som har problemet med informationsfördelningen. Kanske kan en sammanfattning genomföras efter varje besök som digitalt skickas ut till dem. Eller ska man vara med via videolänk även på de möten som genomförs hos dem?

Oavsett – Planera, det skapar trygghet för alla.