Höja värdet på husetMålaVirke

Fördelar med att måla huset 

Att måla huset är ett rejält jobb men gör man det ordentlig och väljer rätt färg behöver man inte måla om så ofta. Men det är sällan en klen tröst när det väl är dags för målningen. Vilka fördelar finns det egentligen med att måla huset? 

Snyggare utseende 

Det kanske första man märker efter målningen är hur pass mycket fräschare och finare huset blir. Nymålade fönster, trädetaljer och fasad gör mycket mer än man kan tro. Även om man väljer samma färger som huset tidigare varit målat i kommer målningen göra rejält intryck. Det spelar ingen roll om man har ett hus med träfasad, ett tegelhus med trädetaljer eller ett hus med puts utvändigt. Målningen gör att hela huset får ett helt nytt intryck. Det ser mer välvårdat ut och man kan njuta av att titta på det. 

Fasaden får längre livslängd 

En annan fördel är att fasaden får en mycket längre livslängd om fasaden målas. Det är ungefär som med allt annat underhåll på huset. Ju mer man sköter om det desto längre kan man räkna med att saker och ting håller. En fasad vars färg har börjat flagna samlar på sig smuts och vatten kan smita in i flagorna. 

Husets värde höjs 

Att måla om ett hus är inte billigt, och att göra det själv är dessutom jobbigt. Om man ska sälja sitt hur är det en stor fördel att måla om det innan försäljningen. Då kan man nämligen räkna med att priserna höjs en hel del. Värdet på ett väl omhändertaget hus är mycket högre än på ett fallfärdigt sådant. Ett hus som är nymålat, och där allt annat är i bra skick kommer ger bättre betalt än om fasaden är i bristfälligt tillstånd. 

Mindre risk för vattenskador 

När man missar att ta hand om sin fasad finns det risk att vatten från regn samt övrig fukt tränger in i materialet. Det undviker man om fasaden målas. Samma sak gäller för olika trädetaljer på huset. Även grunden och putsade ytor måste målas för att kunna stå emot vattnet. 

Om man har lagat sin fasad eller en putsad yta är det viktigt att man antingen lägger på kallasfalt eller målar ytan så snart som möjligt. Det finns annars en risk att den nya putsen börjar ta åt sig fukt och då leder fukten vidare in i grunden eller väggen. Det leder till att fuktskadan hamnar längre in än tidigare och då blir den svårare att åtgärda. En eller två färgstrykningar är alltså extremt bra att hinna lägga mellan lagningen och det första regnet. 

Trärent virke skyddas 

Efter reparationer eller om man har trärent virke på sitt hur bör det målas snarast. Det gäller särskilt om virket inte har impregnerats. Färgen skyddar och gör samtidigt att virket smälter in i resten av byggnaden.