Trygg med vad som händerUncategorized

Skillnaden på fakturaköp och factoring

Ibland kan det gå väldigt bra för företaget och ni växer ordentligt. Trots det ser det tunt ut i kassan och kostnaderna hopar sig samtidigt som intäkterna lyser med sin frånvaro. För att klara av att växa snabbt kan det vara viktigt med ett finansbolag som stöttar tillväxtresan. Här går vi igenom två vanliga finansieringsmodeller som båda ofta går under begreppet att sälja fakturor.

Factoring

Du kanske tänker att du behöver sälja fakturor för att få ihop ekonomin i företaget. Men egentligen pratar du om äpplen när du behöver päron. Det kan vara så att du har stort förtroende för dina kunder, de betalar bra och har gjort det i många år. Men de har ökat på sina beställningar och du sitter lite illa till med underleverantörerna.

Likviditetsplanering

Har du underleverantörer som kräver betalt på exempelvis 10 dagar och du fakturerar dina kunder med 30 dagars betaltid kan det bli tufft att få ihop ekonomin. Anta att dina underleverantörer kostar 65% av det belopp du fakturerar och växer ni från att fakturera 300,000 kr per månad till att fakturera 3 miljoner kr per månad.

Låna på fakturan

Plötsligt står du med nästan 2 miljoner i kostnader och 20 dagar kvar innan du får in 3 miljoner på kontot. En snygg lösning kan då “sälja fakturor” vara att låna pengar från ett finansbolag med dina fakturor som säkerhet. För att få ner kostnaden lånar du inte för hela fakturans belopp, bara de pengarna du behöver för att betala dina underleverantörer. Det kallas för factoring.

Fakturaköp

Har du hamnat i en liknande situation men du av någon anledning inte vill behålla kreditrisken hos dig själva. Då kan det vara en idé att sälja fakturor och därmed sälja av kreditrisken på fakturorna. Finansbolaget som köper dina fakturor kommer göra en noggrann kreditbedömning av dina kunder innan de sätter priset på att köpa fakturorna.

De kan tacka nej

Ett företag som du kan sälja fakturor till har inte som affärsmodell att köpa dåliga fakturor och ta på sig överdrivna risker. De vill givetvis köpa fakturor och kreditrisker som är så låga som möjligt. Ser de risken för systematiska kreditförluster kommer de tacka nej och det ska dem göra. Här kan det vara så att du inte skulle sålt tjänster på kredit från början. Din utmaning ligger då i att bedöma dina kunder inför ett nytt samarbete, inte i att hitta någon att sälja fakturor till.